NFPA 72 code sections · NFPA 72 Overview

Approved, listed, and labeled are three different things

Approved, listed, and labeled are three different things

"Listed" means a recognized testing laboratory (UL, FM, ETL, etc.) has tested the product and published it in a list for a specific use. "Labeled" means the product carries that lab's mark. "Approved" means acceptable to the authority having jurisdiction — it is the AHJ's call, not the lab's. Chapter 10 requires fire alarm equipment to be listed for the purpose it is used for, so a listed smoke detector used outside its listed application is not compliant even though it has a label.

NFPA 72 reference

Chapter 3 — Definitions; Chapter 10 — Fundamentals

3.2.1 (Approved), 3.2.4 (Labeled), 3.2.5 (Listed); 10.3.1 (equipment shall be listed for its purpose)

References use NFPA 72 2019/2022 numbering — section numbers can shift between editions, so confirm in the edition your AHJ has adopted.

On the job

You're asked to add a listed 120 V residential smoke alarm to a commercial addressable system because it was on the truck. It is listed and labeled — but not listed for connection to that control unit, so the AHJ will not approve it. The fix is a detector listed for use with that panel, documented in the panel's compatibility list.

Quick check

1. Who decides whether equipment is "approved"?

2. A device that carries a UL mark is best described as:

3. Chapter 10 requires fire alarm equipment to be listed:

Listen to this section

AI-narrated, about a minute.

Ask about this section

Get a plain-language explanation of what this rule requires and what to check on the job.

3 free explanations left on this device.

More from this module

Fire Alarm Blueprint Trainer provides educational guidance only. It does not replace professional engineering, licensed electrical work, approved fire alarm design, manufacturer installation instructions, applicable codes, or AHJ review.

© 2026 Fire Alarm Blueprint Trainer · Educational tool · Not affiliated with NFPA.